Marian Preda a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă că universitățile din Consorțiul Universitaria sunt primele din România în topurile internaționale, dar sunt ultimele în topul guernanților și al ministrului Educației.
„În Consorțiul Universitaria suntem reprezentanții universităților care sunt în topurile internaționale pe primele locuri și reprezintă România peste tot în lume. Suntem și în topul preferințelor studenților, avem cei mai mulți candidați. Într-un singur top suntem pe ultimele locuri, în topul interesului guvernanților, al ministrului Educației și al Ministerului Educației. Studenților noștri, de la master și doctorat, candidaților viitori, li s-au tăiat locurile. De ce? Uitați-vă ce facultăți au terminat și în câți ani au terminat cei care decid și veți înțelege de ce cei din Parlament, de prin minister, diverși repetenți care conduc marile instituții ale României, nu iubesc perfomanța și ceea ce reprezintă universitățile de elită. Le garantăm că universitățile din Consorțiul Universitaria nu își vor pleca capul în fața unor conducători vremelnici ai instituțiilor din România”, a spus Preda.
Potrivit acestuia, este foartă importantă apărarea independenței justiției și a presei, dar la fel de importantă este și independența, autonomia universităților, instituții unde se pregătesc viitorii lideri ai României, decidenții, elitele din toate domeniile.
„Universitățile trebuie să rămână libere de influența politicului. Politicul nu a făcut nimic bun pentru România în acești 28 de ani, am rămas în urmă, am mers înainte în ritm de melc. Toate universitățile din țările prin care mergem progresează într-un ritm extraordinar, dar noi nu putem. De ce? Când te afli pe ultimele locuri din Europa la finanțarea învățământului din PIB, când dai pentru cercetare 0,18% din PIB și nimic nu se dă universităților pentru cercetare, cum să te lupți cu marile universități ale lumii? Cu toate acestea, universitățile din Consorțiul Universitaria suntem în primele 3-4% dintre universitățile lumii”, a mai spus Marian Preda.
Conducerile și reprezentanții studenților din cele 5 universități membre ale Consorțiului Universitaria – Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Universitatea București, ASE București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Universitatea de Vest Timișoara – s-au reunit, în perioada 22 – 24 iunie, la Cluj-Napoca pentru a dezbate problemele de actualitate cu care se confruntă mediul universitar românesc.
Consorțiul Universitaria a fost înființat în anul 2009.